AIRBORNE FREEDOM TRAIL 2018

AIRBORNE FREEDOM TRAIL 2018

Foto Airborne

Ik liep de Airborne Freedom trail 2018

Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt: samen met je startnummer krijg je een herinneringskruisje om tijdens de loop mee te dragen en op het Airborne kerkhof bij een graf een plaats te geven.

Nog nooit meegemaakt: in groepen van ongeveer vijftig worden we gevraagd in een donkere tent plaats te nemen. Er start een geluidfragment dat aangeeft hoe het was om in september 1944 als soldaat naar Nederland gevlogen te worden.

En daarna liep ik langs paden die mogelijk in de oorlog ook gebruikt zijn bij de mislukte poging om de bruggen in Arnhem te veroveren.

De Airborne Freedom Trail was geen wedstrijd, je werd gestimuleerd om het oude kerkje in Oosterbeek even in te gaan, de begraafplaats op te lopen en meer. Ikzelf liep 18 kilometer, anderen 42 of 28. Het was geen ‘stoer’ zo hard mogelijk van brug naar brug lopen.

Verwekt voor de oorlog, geboren in de oorlog, wonend in Oosterbeek is voor mij oorlog altijd dichtbij. Het is een uiterste, nooit het eindresultaat, altijd een middel, een voorwaarde om daarna verder te kunnen bouwen. Ik liep deze Freedom Trail om mee te doen met deze bewustwording van het niet-vanzelfsprekend zijn van vrijheid. Met de complexiteit van het handhaven, herwinnen ervan. Met de tegenstrijdigheid van dodend-strijden en het door overleg bijleggen van verschillen.

Ik liep van Papendal door de bossen van Oosterbeek naar de Rijn, mijn voeten werden zwaar, de laatste hellingen deed ik snelwandelend, de trap naar de finish trede voor trede. En zo is het, snel starten, doordacht verder, wetend dat je energie over moet houden voor de laatste bepalende kilometers.

Het herinneringskruisje staat nu op een plaats, dicht bij waar ik woon, waar een Engelse soldaat in de oorlog is gesneuveld. Hij kreeg postuum het Victoria Cross (vergelijkbaar met militaire Willemsorde) voor het “uitschakelen van collega-militairen van de bezetter” bij de spoorbrug. Zijn resten zijn nog niet gevonden.

Nu, in januari 2019 zie ik mezelf terug in de Aftermovie Airborne Freedom Trail Run 2018.

De volgende Airborne Freedom Trail is op 14 september 2019 – Dan is ook de 25e Kabouterloop!

 

Cas de Bruijn